Sivut

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Tuffan puulelut - Kivoja leluja lapsille

Tänä viikonloppuna vierailin Tuffan puulelujen verstaassa Paraisilla. Tuffa, eli Torolf, tekee monenlaisia puuleluja lapsille, sekä vähän vanhemmille muun muassa saunakoreja. Nikkaroinnin Tuffa on aloittanut aluksi lapsenlapsia varten ja pikkuhiljaa intoutunut laajentamaan harrastusta. Verstas on kotitalon vanhassa navettarakennuksessa, jonka ikkunoista voi ihalla näkymää merelle. Eläimiä rakennuksessa on ollut viimeksi 70-luvulla ja tarkoitus on remontoida tiloja vähitellen. Työkaluvalikoimaa Tuffa on myös kartoittanut toiminnan laajenemisen myötä, esimerkiksi uusi höyläpenkki löytyi vanhasta koulusta.
Tuffa verstaan edustalla
Vierailimme verstaan puolella katsomassa, missä lelut oikein syntyvät. Näin talvella Tuffalla on lämpimänä yksi työhuone ja kesällä sitten työtilaa on enemmän. Puiset lelut saavat ensimmäisen muotonsa kuitenkin verstaan toisella puolella, jossa on kunnon puruimurit puupölyn varalta. Sitten lelut viimeistellään ja maalataan toisella puolen työpöydän ääressä.
Leluhelikopterin viimeistelyä
Tuffan poikana saama puinen kuorma-auto on toiminut mallina nykyään tilauksesta tehtäville kuormureille. Näimme mallina toimineen ensimmäisen ja alkuperäisen verstaassa.
Tästä on kuorma-auto saanut muotonsa
Vanhat lelut lapsuudesta ja kotitalosta löydetyt esineet ovat muutoinkin toimineet mallina Tuffalle. Tuffan suku on asunut talossa jo 1800-luvulta lähtien, joten innoitusta vanhoista esineistä on ollut runsaasti. Puinen peli on viihdyttänyt aikuisia ja lapsia jo vuosikymmenien ajan. Tuffa ja Tuffan vaimo kertoivat, että ovat keksineet ainakin 7 eri kuviota, jotka saa aikaan asettelemalla palasia eri tavoin ja saattaapa joku nokkela keksiä vielä lisääkin!


Kovin isojen sarjojen tekemisestä Tuffa ei pidä, vaan haluaa että työ pysyy vaihtelevana ja eri malleja saa tehdä vuorotellen. Omasta mielikuvituksesta syntyy uusia ideoita jatkuvasti, uusia eläinhahmoja on syntynyt viime aikoina runsaasti ja puinen traktori on kehitteillä. Puiset lelut ovat kestäviä ja antavat lasten omalle mielikuvitukselle tilaa eri tavalla kuin muoviset lastenelokuviin perustuvat hahmot. Tuffa on tehnyt myös koottavia pikkuleluja, jotka lapsi saa itse työstää ja samalla kehittää omia kädentaitojaan.

Katso Tuffan lelut Taitaentehdyn valikoimasta klikkaamalla tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti