Sivut

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Rakupoltto Arja Auvisen luona

Pääsin viikonloppuna seuraamaan rakutöiden polttoa Arja Auvisen luona. Rakun tekeminen on monivaiheinen prosessi, jossa työt ensin muotoillaan, sitten raakapoltetaan ja vasta lopuksi päästään tekemään itse rakupoltto, jossa siinäkin on vielä monta vaihetta. Kestää siis tovi ennen kuin työ päätyy ajatuksen asteelta myyntikuntoon!

Arjalla oli työn alla erä rakutaloja. Aamulla aikaisin oli jo rakennettu uunin perusta tiilistä ja ehdin paikalle, kun jännittävä polttovaihe alkoi. Ensimmäiseksi lasitteella käsitellyt työt aseteltiin uunin pohjalle. 


Tämän verran taloja mahtui yhteen polttoon.


"Hattu" nostetaan uunin päälle. Raku-uuneja on monenlaisia, tämän Arja kokoaa aina polttoa varten pohjalla olevista tiilistä ja lämmön sisällään pitävä hattu nostetaan tiiliperustan päälle.


Ja sitten aletaan antaa lämpöä. Kestää noin puolesta tunnista tuntiin, että lasite on sulanut sopivasti ja työt voidaan siirtää pois uunista.


Uunista työt nostetaan yksitellen metalliämpäreihin, joiden pohjalla on helposti palavaa materiaalia, kuten esimerkiksi olkia. Kuumat työt sytyttävät oljet palamaan.Ämpäreiden kannet suljetaan, jotta palamisesta syntynyt savu jää sisälle. Savu muodostaa rakukeramiikan 'juonteet' lasitteeseen työn pinnassa.


Joskus savua on vähemmän, joskus enemmän. Yksikään poltto, eikä yksikään työ, ole täysin samanlainen kuin toinen.


Sitten pesulle... Jos nokea on syntynyt runsaasti, on tässä vaiheessa aikamoinen työ hinkata se huolellisesti pois!

Valmiit työt tuoksuvat voimakkaasti savulta vielä muutaman päivän, joten suoraan myyntipöytään ne eivät pääse. Perusteellisen tuuletuksen ja huolellisen pakkauksen jälkeen työt sitten matkaavat myyntiin eri tapahtumiin ja nettikauppaamme.

Ensi lauantaina 24.9. Arjan rakutaloja ja muita töitä on saatavilla sekä Lohjan Omenakarnevaaleilla että Ruotsinpyhtään Kurpitsakarnevaaleilla, piipahtakaahan katsomassa ja ostoksilla!

2 kommenttia:

  1. Ompa mukavan näköisiä taloja.
    Rupesi välittömästi tekeen mieli rakuttaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista ja kiva kun poikkesit blogissamme! Arjan talot ovat todella sympaattisia ja ihanan tunnelmallisia näin syksyllä. Ikkunoista loistaa tuikun valo kotoisasti. :)

    VastaaPoista